понеділок, 4 травня 2015 р.

ХАЙ БУДЕ ПАМ'ЯТЬ НЕЗГАСИМА...




"Хай буде пам'ять незгасима..." таку назву має книжкова виставка оформлена до святкування Дня пам'яті і Перемоги.
Внесок України в перемогу об’єднаних націй над нацизмом значний. Україна належала до східноєвропейського театру війни, однак українці воювали по всьому світу. Український слід залишився на полях головних битв на інших фронтах: Вестерплятте, Дюнкерк, Монте-Кассіно, Нормандія, Маньчжурія. Найбільше українців (до 6 млн.) перебувало у Червоній армії, в структурах українського визвольного руху (УПА та ОУН) – близько півмільйона осіб, майже 250 тис. – в арміях Польщі, Великої Британії, Франції, Канади, США. Загалом брали участь у бойових діях 7 млн. українців.
Як відомо з минулого року Україна вшановує пам’ять полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом – квіткою маку. Цьогоріч вперше 8 травня – день капітуляції нацистської Німеччини – на офіційному рівні за європейською традицією став Днем пам’яті та примирення. Відповідний Указ Президент України підписав 24 березня 2015 р. Заходи із вшанування розпочалися в січні із річниці визволення концтабору Авшвіц і триватимуть до вересня – річниці завершення Другої світової війни.

Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Пам’ять про події, які відбувалися на нашій землі, робить нас сильнішими, має оберігати від помилок минулого і допоможе перемогти сьогодні.
Червоний мак – символ пам’яті жертв війни. Цей символ вже багато років використовують у Європі, коли вшановують пам’ять загиблих у Першій та Другій світових війнах. В українській традиції мак теж пов’язаний з війною. В народних думах червона квітка є образом пролитої козаками крові.
Легенди про мак також обіграні в художній літературі. Наприклад, Михайло Стельмах у творі «У долині мак цвіте» використовує цей образ: «Ординці воїна скришили, на землю впало тіло біле і, наче зерно, проросло, а влітку маком зацвіло…».
З 2014 року в Україні червоний мак став символом вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні. Цього року гаслом до маку обрано фразу «Пам’ятаємо. Перемагаємо». Ми пам’ятаємо про жертв минулого та готові виборювати перемогу в теперішньому.












Немає коментарів:

Дописати коментар