понеділок, 29 травня 2023 р.

ЛІТЕРАТУРНІ ПАЗЛИ.








ЛІТЕРАТУРНІ ПАЗЛИ – ДАНИНА МОДІ?..
Пазл (від англ. jigsaw puzzle) — гра-головоломка, що виглядає як мозаїка, яку потрібно скласти з безлічі фрагментів малюнка різної форми. Є однією з найдоступніших іграшок, що розвивають логічне мислення, увагу, пам'ять, уяву. Пазли дуже корисні для розвитку мислення та пізнавальних здібностей людини.


Використання пазлів на різних етапах уроку – це можливість зацікавити учнів, ввести ігрові моменти в урок, мотивувати учнів до виконання певних завдань.
Зрозуміло, що використання он-лайн пазлів можливе лише за умови, що в учнів є смартфони із доступом до Інтернету, або якісний Wi-Fi.
Про ефективне використання пазлів можна говорити лише тоді, коли діти будуть не лише складати картинки, адже для них це елементарно, а й виконувати певні завдання. Тому можу поділитися досвідом, як краще це робити.
Обираємо ілюстрацію. Бажано, щоб вона не містила надто багато дрібних деталей, щоб не затягувати процес складання пазлів. Крім того, я би не рекомендувала розбивати ілюстрацію на надто велику кількість частин. Мені здається, що від 15 до 24 частин – це  оптимальна кількість. Ілюстрацію я поміщаю на слайд в презентацію, там простіше виконати подальші дії. Потім в обраному мною місці ілюстрації записую завдання. Після цього виділяю всі компоненти на слайді, групую їх і зберігаю як малюнок. Саме цей малюнок використовуємо при створенні пазла. 
  
Коли ви пройдете  прості кроки і створите пазл, то побачите справа над пазлом «Поділитися». Після натискання на нього обираємо «Встроїти».
Під пазлом у віконці буде написано приблизно так:
<iframe src="https://www.jigsawplanet.com/? rc=play&amp;pid=209ca255e8d9&amp;view=iframe" style="width:100%;height:600px" frameborder=0 allowfullscreen></iframe>

Копіюємо і вставляємо на відповідну сторінку, наприклад, у ваш блог.

Над пазлом ви побачите адресу цієї сторінки сайту, наприклад:

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=209ca255e8d9

За допомогою цієї адреси ми створюємо QR код тут:


В класі на екран виводимо QR код. Учні сканують його, переходять на сайт і виконують завдання.
Можна зробити це у вигляді змагання і надати право відповіді першому, хто склав пазл.
Кілька прикладів пазлів із завданнями пропоную подивитися на моєму блозі.
Успіхів!


Немає коментарів:

Дописати коментар