пʼятницю, 22 листопада 2013 р.

Трагедія Голодомору в Україні: факти - замість зайвих слів

23 листопада Україна відзначає скорботну дату  голодомору 1932-33 років. У ті роки винищено понад 7 мільйонів українського народу, які загинули в страшних голодових муках. За душі тих, хто загинув в страшні часи Голодомору, моляться віряни усього світу.

Збірник присвячений одній з найбільш драматичних і «закритих» сторінок історії українського народу — голодові 1932—1933 рр. Вперше обнародувані унікальні, щойно розсекречені архівні матеріали, які відбивають справжні причини, хронологічний перебіг та наслідки трагедії.

У статтях вчених висвітлюються соціально економічні та моральні аспекти здійснення в республіці сталінської політики колективізації та хлібозаготівель, яка стала безпосередньою причиною  страхітливого голоду.
Книга розрахована на всіх, хто цікавиться вітчизняною історією. 









У брошурі охарактеризовано здійснювану Сталіним у роки першої п'ятирічки соціально-економічну політику, складовою частиною якої стала суцільна колективізація селянських господарств, поступова деградація сільськогосподарського виробництва під впливом накладеної на колгоспи продрозкладки. Окремо виділено злочинницьку роботу надзвичайної хлібозаготівельної комісії під керівництвом Молотова, яка діяла на Україні в листопаді 1932 — лютому 1933 рр. Зроблено спробу оцінити масштаби голоду і викликаних ним демографічних втрат.










 Матеріали в Книзі-Меморіалі згруповано за тодішнім (початок 30-х років) адміністрати-вно-територіальним поділом Української РСР, яка складалася з семи областей: Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Київської, Одеської, Харківської, Чернігівської. (До складу Української РСР входила також Молдавська АРСР).
• Володимир Маняк. Голод: чому і як?
• Лідія Коваленко. Духовна руїна
• Вінницька область
• Дніпропетровська область
• Донецька область
• Київська область
• Одеська область
• Харківськаобласть
• Чернігівська область
 Повернути народові історію, а                                                     історії — правду




Документи і матеріали пропонованого збірника вперше у вітчизняній і світовій історіографії висвіт-люють причини, хід та наслідки скоєного через репресивну хлібозаготівельну і податкову політику й замов-чуваного тоталітарною державою голоду 1946— 1947 рр.
Для істориків, викладачів і студентів вузів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією народу Украї-ни. 

Немає коментарів:

Дописати коментар