суботу, 4 травня 2013 р.

Майстер клас з писанкарства.


Що ближче до Великодня, то ми все частіше згадуєм  про традиції свята і беремся розмальовувати писанки.
Традиція писати писанки сягає своїм корінням в сиву давнину,коли людина була неподільною з природою. В ті часи все навколо було живим і вміло розмовляти. Щоб вижити серед могутніх стихій, потрібно було мати серце, чисте, як гірські води, а руку міцну, як гілля дуба, а ще знати дивовижну мову Всесвіту.
Так, вони були мудрими. І тому змогли поєднати Християнство, як ідею спасіння душі від мороку, з найсвітлішими образами минулого. Так виникла писанка - символ нового життя, воскресіння Бога, і відродження природи. Відтоді кожне творіння писанки, - ніби пробудження-перетворення засніженої, замерзлої землі в яскраву, весняну, радісну. Хочете навчитися таємного мистецтва розпису писанки, і водночас допомогти силам добра і світла побороти холод і темряву?

Тож запрошуємо на Майстер клас з писанкарства. 



Коли береш у руки писанку, розумієш, що це маленьке диво. Важко уявити, що майже подібну колись тримав у своїх руках далекий пращур, виписуючи на ній сонячні знаки: динамічну свастику чи витончену спіраль… Або раптом посиплеться рисочками дощик і засіються крапками зерна, чи “воловими очками” задивиться у твою душу старий бог. А на цій – якийсь митець-філософ зобразив на чорному тлі червоний безкінечник…


Оригінальний орнамент писанок, не тільки чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він несе прадавні символи світорозуміння і природи, єднає з традицією минулого. Українська писанка в світі є символом нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар