неділя, 10 березня 2013 р.

Апостол правди і свободи




Щороку відзначають українці на своїй землі і в зарубіжжі річницю від дня народження великого сина України, геніального поета і художника Тараса Шевченка. Ми називаємо його ще апостолом правди і свободи, нескореним борцем за волю України.Цього року ми відзначаємо 199 річницю від дня народження нашого генія. Поет пов'язав свою долю з долею України, яка постала перед ним поневоленою, сплюндрованою завойовниками з усіх сторін. Він виступив зі своїм полум’яним словом на її захист від поневолювачів, закликав до боротьби, залишив своїм «живим і ненародженим землякам» важливі дороговкази. Уявімо собі, що було б з нашим народом, з Україною, якби Господь не послав нам Шевченка, виразника голосу поневоленого народу.Тарас Шевченко перестає бути поетом однієї доби, – він наш повсякчасний провідник. Він виступав у той час проти поневолювачів, проти ворогів нашого народу серед своїх земляків. Його гнівні слова й сьогодні спрямовані проти брутальних і підступних українофобів на нашій землі, які діють скрізь: і у Верховній Раді, і в органах самоврядування, і в багатьох партіях, прикриваючись інтересами народу. У листі до Кухаренка він пише: «Був я торік на Україні – був у Межигірського Спаса, і на Хортиці був, і скрізь був, і все плакав, сплюндрували нашу Україну катової віри німота з москалями, – бодай вони переказилися»…  …Кругом мене, де не гляну, Не люди, а змії. І засохли мої сльози, Сльози молодії. І тепер я розбитеє Серце ядом гою, І не плачу, не співаю, А вию совою. Такий стан побачив Шевченко тоді в Україні, поневоленій Москвою, а що побачив би він, прибувши в Україну тепер, в Україну де-юре незалежну? Побачив би тих самих «землячків», що записались в «рускоязичниє», готових за гроші чи й без них прислужуватись чужій державі. Він побачив би, як чужинці домінують у Верховній Раді, в органах самоврядування, які зневажають українську мову і тих українців, які розмовляють нею на сході і півдні України. І знову заплакав би поет, сказавши: … «Доборолась Україна до самого краю, Гірше ляха свої діти її розпинають»… … «Схаменіться, недолюди, Діти юродиві! Подивіться на рай тихий, На свою країну, Полюбіте щирим серцем Велику руїну. Розкуйтеся, братайтеся!»

В умовах складних процесів нашого державотворення, політичного протистояння між національно-патріотичними силами, які відстоюють демократичний розвиток нашої держави і її європейський вибір, і силами проросійської орієнтації, які заради своїх корпоративних і партійно-кланових інтересів готові завести Україну у підневільний союз з імперською Росією, актуальними є заповіти Тараса Шевченка. Чи не найважливішим у сьогоденні є його заклик до єднання всіх здорових сил української нації в ім’я утвердження нашої незалежної держави:
… «Обніміте ж, брати мої, Найменшого брата, – Нехай мати усміхнеться, Заплакана мати. Благословить дітей своїх Твердими руками І діточок поцілує Вольними устами. І забудеться срамотна Давняя година, І оживе добра слава, Слава України. І світ ясний, невечірній Тихо засіяє…
Обніміться, брати мої, Молю вас, благаю!»

Ми всі хотіли б дожити до часу здійснення Шевченкових ідеалів свободи і любові, коли справді нарешті … «на оновленій землі Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати, І будуть люди на землі…» 

В нашій бібліотеці оформлено книжкову виставку "Велич Тарасового слова".:  "Ну що б здавалося слова, Слова та голос - більш нічого. А серце б’ється - ожива, Як їх почує!...Знать от Бога І голос той, і ті слова Йдуть меж люди!" Т.Г.Шевченко.

Розділи: 1. Живе слово...
2. Тарас Шевченко, геній і пророк.
3. Патріотичні ідеї в творчості Кобзаря.

"Він поет усього людства, - так сказала про Тараса Григоровича Шевченка відома англійська політична діячка Полін Бентлі .- Тарас Шевченко виходить за межі однієї країни. Його заклик до братерства й любові, до правди й справедливості, а над усе - до волі, має всесвітнє значення". Підтвердженням цьому є той факт, що твори Кобзаря видавались за кордоном понад 300 разів і перекладалися на 147 мов світу.
Творчість Т.Шевченка майже вся стала якщо не піснею, то джерелом для створення опер, балетів, кантат, сюїт тощо. Вдивовижу факт, що не має аналога в світовому письменництві: на 240 шевченкових творів, які становлять його "Кобзар", композиторами складено понад 500 музичних творів. У світі зведено більше ніж 450 пам’ятників Тарасу Шевченку, зокрема в США (Вашингтон, Керхомоксон), Канаді(Вінніпег), Італії (Рим), Аргентині (Буенос-Айрес), Франції (Париж, Тулуза-Мірта). Є мала планета "Кобзар" - її відкрив 20 грудня 1976 року український астроном Микола Чорних.

Немає коментарів:

Дописати коментар